Dodjela ugovora pomoćnicima u nastavi

Dodjela ugovora pomoćnicima u nastavi

Sredinom kolovoza Grad Vinkovci objavio je novi natječaj u sklopu projekta “Osiguravanje pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju u Vinkovcima“ kojim je odabrano 26 pomoćnika. Danas su im u Velikoj gradskoj vijećnici uručeni Ugovori o radu, a pomoć u obrazovanju dobit će ukupno 36 djece.

Projekt “Osiguravanje pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju u Vinkovcima” došao je do svoje treće godine, a brojni roditelji i nastavnici s nestrpljenjem su čekali ovaj dan. Dan kada će i službeno njihova djeca dobiti pomoć kakvu zaslužuju. Početak školske godine je pred vratima, a dodjelom današnjih ugovora, osim djece, željno ga iščekuje i 26 pomoćnika u nastavi. Ukupna vrijednost projekta je preko 5 milijuna i 700 tisuća kuna koja se financira iz Europskog socijalnog fonda, uz sufinanciranje iz programa Učinkoviti ljudski potencijali. Sredstva za provedbu osigurana su i iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Grada Vinkovaca.

“Ove godine, za sada, imamo 26 pomoćnika u nastavi koji će pružati potporu za 36 djece s teškoćama u razvoju. Očekujemo da će još nešto zahtjeva koje smo poslali prema Ministarstvu biti odobreno, tako da bi se broj pomoćnika mogao povećati i nadam se da će tako i biti. Nažalost, ne mogu svi dobiti pomoć i brojnim roditeljima i njihovoj djeci ove godine nisu odobreni pomoćnici. Potrebe za pomoćnicima rastu iz godine u godinu i nadamo se da će se ovaj problem uspjeti trajno riješiti i da će oni postati redovno nastavno osoblje kako bi se održao kontinuitet i kako bi se na još bolji način osigurala potpora“, istaknula je Mirta Štrk, direktorica Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA koja je jedan od partnera na projektu.

Pomoćnici se zapošljavaju na 10 mjeseci, koliko i traje školska godina. U nižim razredima osnovne škole rade po četiri sata s učenikom, a u višim po pet sati. Pomoćnici pružaju potporu od osnovnih kretanja, komunikacije s vršnjacima i učiteljima, pomažu im u obavljanju školskih zadataka i obaveza, u obavljanju higijenskih navika i potreba. Jednostavno im pomažu da funkcioniraju u normalnom odgojno-obrazovnom sustavu, što bez njih možda ne bi bilo moguće. Važno je spomenuti i kako pomoćnici prolaze 20-satnu edukaciju koja je organizirana u sklopu projekta.

Ugovore je pomoćnicima dodijelio zamjenika gradonačelnika Gabrijel Šokičić, koji je ovom prilikom rekao:

“Mislim da je to jako važno za učenike i njihovu uključivost i osposobljavanje u školi, lakše usvajanje znanja i vještina kako bi jednoga dana bili spremni za uključivanje na tržište rada. Moram napomenuti kako još uvijek imamo sedmero djece s posebnim potrebama koji nisu obuhvaćeni programom, ali mi kao Grad pokušavamo vršiti pritisak i nadam se da ćemo uspjeti dobiti suglasnost Ministarstva i za njih“.

Izvor: novosti.hr

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.