Održana Završna konferencija projekta, već najavljen novi

Održana Završna konferencija projekta, već najavljen novi

Konferencijom 20.08 završio je jedan od najdugotrajnijih projekata koji je Grad Vinkovci prijavio i proveo, ali i projekt čiji je doprinos nemjerljiv. 2017. godine educirani su prvi pomoćnici u nastavi za 29 djece kako bi im pomogli u stjecanju formalnih znanja i društvenih vještina koji su preduvjet za razvoj njihovog samopouzdanja i samostalnosti pri odrastanju. Sveukupno je kroz projekt u 4 godine educiran 71 pomoćnik u nastavi, 2 stručna komunikacijska posrednika, a pomoć je pružena 59 djece. Ukupna vrijednost projekta je iznosila 5.79 milijuna kuna od čega je Europski socijalni fond sufinancirao 92% iznosa, Fond za sufinanciranje je sudjelovao s 324 tisuće kuna, a sredstva grada Vinkovaca iznose 139 tisuća kuna.

Najvažnije što se tiče projektne strane, ispunjen je cilj – osigurana je podrška pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju u sedam osnovnih škola na području grada Vinkovaca.

S važnošću ovoga projekta složili su se svi sudionici Završne konferencije.

„Izuzetno smo zadovoljni projektom kroz koji je u tijeku protekle četiri godine prošlo 59 učenika s teškoćama u razvoju i 71 pomoćnik u nastavi”, ocijenio je uvodno zamjenik gradonačelnika Josip Romić u ime Grada Vinkovaca, nositelja projekta.

„Ovo nam je jedan od najznačajnijih društveno-socijalnih projekata jer smo za 59 djece koji su dio najranjivijih društvenih skupina osigurali inkluziju u samo društvo. Posebno zahvaljujem pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima koji su našoj djeci olakšali osnovnoškolske dane”, poručila je direktorica VIA-e Danijela Slipčević

„Danas je na razini grada potreba za već četrdesetak učenika, konkretno 29 za OŠ A.G. Matoš. Uglavnom su to pozitivna iskustva, funkcionira besprijekorno pri čemu naglašavam da je uloga asistenata pomoć u svakodnevnim aktivnostima od dolaska u školu, odijevanja, odlaska na toalet ili nastavu tjelesnog do pomoći pri pisanju kod primjerice grafomotoričkih problema”, ističe ravnatelj Dario Dragun.

Grad Vinkovci je već pripremila i novi projekt za iduću školsku godinu, „Osiguravanje pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju u Vinkovcima III“ ukupne vrijednosti 1.676.166,60 kn, kojim će se pružiti pomoć 49 djece s poteškoćama u razvoju.

Novina je da se događa dvoje djece na jednog pomoćnika s obzirom na potrebe čime se smanjuje broj asistenata, no raste broj takve djece, ističe voditeljica projekta Marina Karačić.

„Imamo i jedan broj djece za koje stručne službe škole procijene da im pomoćnik više nije potrebna, što zaista veseli i potrebno nam je kroz ovakve projekte kako bismo djecu integrirali u sustav, a ulogu pomoćnika i komunikacijskih suradnika preuzimaju njihovi vršnjaci odnosno školski prijatelji”.

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju u projektu, a ako želite raditi na novom projektu kao pomoćnik u nastavi, otvoren je Javni poziv za prijave na stranicama Grada Vinkovaca na koji se možete prijaviti do 24.08.2021.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.