Vinkovci među osam najboljih u Europi!

Vinkovci među osam najboljih u Europi!

Projekt Pannonia Gourmet uvršten je među osam najboljih primjera održive gastronomije prema izboru Europske komisije

 

Europska komisija objavila je prvo izdanje Izvješća o najboljim praksama EDEN-a. Zbirku najboljih praksi odabiralo se iz prijavnih odredišta podnesenih na natjecanje European Destinations of Excellence (EDEN) 2022.  Prijavu je podnijela Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA koja je ujedno uz Grad Vinkovce partner na provedbi navedenog projekta.

Izvješće prikazuje najinovativnije održive turističke projekte, ideje i inicijative. Cjelokupno izvješće ima za cilj podizanje svijesti o alatima, inicijativama i projektima održivog turizma, dijeljenje najboljih praksi u održivom turizmu koje provode destinacije te jačanje peer-to-peer učenja i inovativnog razvoja turizma.

„Izuzetno smo ponosni što su naše ideje i predani rad prepoznati na europskoj razini. Ogromna je čast biti odabran među osam najboljih, obzirom da znamo kolika je konkurencija gastronomske europske ponude. Provedba ovoga projekta donijela je nemjerljivu razmjenu iskustava, znanja i vještina lokalnih turističkih i ugostiteljskih dionika u ovoj regiji. Sudjelovanjem mnogih u ovom projektu temelj je za daljnju prekograničnu suradnju Hrvatske i Srbije“, izjavila je Marina Hodak Domaćinović, voditeljica projekta.

Pannonia Gourmet projekt je prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije. Cilj projekta je razvoj inovativnog i integriranog turističkog proizvoda kao i promicanje regionalnog enogastro turizma stvaranjem zajedničkog brenda „Eat Pannonia“. Kroz razvoj zajedničke gastronomske ponude, rast kapaciteta sudionika i sveukupno povećanje atraktivnosti prekogranične regije turizam se prepoznaje kao jedan od ključnih čimbenika za gospodarski rast.

Podsjećamo da se financijskim sredstvima projekta revitalizirao i Šokački stan u Vinkovcima koji će predstavljati Gourmet centar, odnosno mjesto regionalne gastronomsko-turističke priče. Bit će to odredište uživanja u okružju prirode, ali istodobno i učenja o tradiciji i kulturi šokačkog kraja.

„Ovaj projekt ostavit će dalekosežni pozitivan utjecaj na naš cjelokupni regionalni turizam. Agencija trenutno radi i na proširenju sadržaja na Šokačkom stanu koji će obogatiti postojeću turističku ponudu grada Vinkovaca. Kontinuiranim radom nastojimo pridonijeti gospodarskom razvoju grada u svim segmentima, od infrastrukturnih projekata, projekata u kulturi i turizmu te obrazovanju pa sve do socijalnih projekata i projekata udruga građana“, naglasila je Danijela Slipčević, direktorica Agencije VIA.  

„Vinkovci su grad srdačnih i velikodušnih ljudi, grad s neizmjernom povijesno-kulturnom baštinom, grad tradicije, srce Šokadije. Ovu priču gradimo zajedno s našim susjedima, povezujemo se kroz suradnju i k tome postižemo zavidne rezultate. Upravo nas ostvareni rezultati motiviraju da radimo još i bolje, kreiramo nove ideje i pretačemo ih u projekte koji će biti prepoznati financiranjem iz europskih fondova“, nadodao je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Uspješnost projekta bit će promovirana i na Međunarodnom sajmu turizma PLACE2GO u Zagrebu od 08. do 10. travnja ove godine, kao i ovaj tjedan u susjednoj Srbiji.

 

EDEN Best Practices 2022.

Tags:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.