U sklopu projekta održana grahijada na Šokačkom stanu

U sklopu projekta održana grahijada na Šokačkom stanu

U posljednje dvije godine Šokački stan stasao je u svojevrsni gastronomski centar u čijem se autohtonom prostoru stvarao jedan inovativni turistički proizvod, ali i promicao regionalni gastro turizam. Projekt “Panonnia Gourmet” istražio je autentičnu hranu i prikupio recepte, čuva ih, promiče i servira kroz dva gastronomska centra, a što je sve donio predstavljeno je na današnjoj završnoj aktivnosti.

Na periferiji grada Vinkovaca, Šokački je stan, koji datira iz 19. stoljeća, ovim projektom obnovljen u mjesto sažimanja prirode, tradicije i gastronomije pod okriljem Gourmet centra. Punog naziva Autentični gastronomski okus za održivi socio-ekonomski razvoj prekogranične regije “Panonnia Gourmet” od nekadašnjeg Pikovog stana napravio je prostor za opuštanje i uživanje u prirodi, tradiciji i kulturi, a preko zajedničkog brenda „Eat Pannonia“ promovirani su novo razvijeni turistički proizvodi. I to kroz dva gastronomska centra – u Vrdniku i u Vinkovcima.

Detaljnije o projektu prekogranične suradnje rekla je voditeljica projekta iz Vinkovačke razvojne agencije VIA, Marina Hodak Domaćinović.

Kroz razvoj zajedničke gastro ponude, rast kapaciteta sudionika i sveukupno povećanje atraktivnosti prekogranične suradnje, turizam se prepoznaje kao jedan od ključnih čimbenika za gospodarski rast. Kroz Gourmet akademiju polaznici imaju priliku upoznati tradicionalna jela, sirovinama s područja i načinima njihove upotrebe kroz stare i zaboravljene, ali inovativne recepture”, rekla je Domaćinović dodavši kako će projekt donijeti pozitivan utjecaj na cjelokupni regionalni turizam, a upravo on je glavni pokretač nekih novih sadržaja i novih ideja.

Radovima je obuhvaćena rekonstrukcija oko 600 kvadrata glavne zgrade Šokačkog stana, od krova, trijema i fasade preko blagovaonice, kuhinje i ureda, do uređenja dvorišta s novom ogradom. U planu su i mnogi dodatni sadržaji koji će naknadno konkurirati za EU potpore.

Nositelj projekta je Sveučilište Educons iz Novog Sada, a partner na projektu je Turistička zajednica općine Irig iz susjedne Republike Srbije.

Razvojna agencija Grada Vinkovaca VIA iznijela je projekt koji je rezultirao posebno atraktivnim radionicama među kojima je prikazan običaj svinjokolje, suvremene prezentacije tradicionalnih slastica i domaćih jela. Rezultate je sumirala I ocijenila direktorica VIA-a Danijela Slipčević.

Prije samo 24 mjeseca ovaj Šokački stan bio je potpuno neiskorišten turistički potencijal, a danas svjedočimo jednoj novoj turističkoj priči na području grada Vinkovaca. Svjedočimo i tome kako naše ideje mogu postati i stvarna djela, osobito uz pomoć fondova iz Europske unije. Znali smo da smo na dobrom putu i da ne smijemo tu stati pa koristim i ovu priliku pozvati sve nezaposlene kuhare i konobare da nam se jave i da postanu dio Šokačkog stana”, istaknula je Slipčević.

Turizam je doživljaj, on je priča, a ovdje progovara jezik identiteta, suradnje, pitomosti i rada čovjeka bogate prošlosti kroz projekt koji promišlja svoju budućnost. Grad Vinkovci od početka je uključen prepoznavši projekt na koji danas može biti ponosan svaki Vinkovčanin.

Gotovo da i nema Vinkovčanina koji barem jednom nije ovdje provodio vrijeme. Želja nam je ovdje otvoriti restoran, da kuhari i konobari pronađu svoje radno mjesto i da tu iznikne jedna nova gastronomska ponuda. Ovaj prekrasan prostor sigurno može doprinijeti našoj turističkoj ponudi”, riječi su gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića.

Cilj projekta prekogranične suradnje je povećanje atraktivnosti, razvoj inovativnog i integriranog turističkog proizvoda i promocija regionalnog gastro turizma kao alternativnog i inovativnog oblika. Projektne aktivnosti uključuju mapiranje lokalnih resursa i identifikaciju autentične hrane, recepata i događaja relevantnih za razvoj specifične gurmanske ponude, svi resursi se dokumentiraju i transformiraju u alate informacijske i komunikacijske tehnologije, poput karata i mobilnih aplikacija. Kako se turizam prepoznaje kao jedan od ključnih čimbenika za gospodarski rast, uspostava modela održivog turizma nesumnjivo dovodi do povećanja regionalnog gospodarstva.

Osim u povezivanju prehrambene industrije s turističkim sektorom, uloga Grada Vinkovaca je uspostava lokalnih proizvodnih sustava i uvođenje brendiranja projektnog područja kao prepoznatljive kulinarske turističke destinacije temeljene na resursima i regionalnim specifičnostima, kulturnoj baštini i tradiciji, a odgovoran je i za obnovu i revitalizaciju Šokačkog stana i opremanje “Gourment Centra”.

Turistička organizacija općine Irig provela je promotivne aktivnosti na kojima je predstavljena imovina i ukupna atraktivnost destinacija, a projekt je promoviran na sajmovima te će biti domaćin i završne konferenciju u Vrdniku. Ukupna vrijednost projekta je 1.489.479,43 € te je sufinanciran iz IPA II. programa, u iznosu 968.161,63 € ili 65 %. Razdoblje provedbe projekta obuhvatilo je 24 mjeseca.

U sklopu današnje završne aktivnosti projekta održano je i kulinarsko natjecanje u kuhanju graha s domaćom kobasicom. Pred žirijem je bio težak zadatak, a svoja jela predstavilo je ukupno sedam ekipa, od kojih su tri ekipe bile izvan konkurencije. Najbolji grah skuhala je ekipa “Stoka iz bloka” Igora Sebastijana, na drugom mjestu je bila ekipa Filipa Zovkića, dok je na trećem mjestu završila ekipa predvođena Zlatkom Matinom.

Tags:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.