Projekt Pannonia Gourmet predstavljen na Međunarodnom sajmu Place2Go u Zagrebu

Projekt Pannonia Gourmet predstavljen na Međunarodnom sajmu Place2Go u Zagrebu

Projekt Pannonia Gourmet uvršten je među osam najboljih primjera održive gastronomije prema izboru Europske komisije. Na Međunarodnom turističkom sajmu Place2GO u Zagrebu projekt je predstavljen stručnoj turističkoj javnosti i posjetiteljima.

Inače sam projekt promiče brend „Eat Pannonia“, u okviru kojeg je obnovljen i Šokački stan u Vinkovcima u suvremen gourmet centar. Agencija za razvoj i investicije Grada Vinkovaca koja je uz Grad Vinkovce partner u provedbi, projekt je prijavila i u zbirku najboljih praksi Europske komisije European Destinations of Excellence (EDEN) 2022. 

Ovo izvješće prikazuje najinovativnije održive turističke projekte, ideje i inicijative, a Pannonia Gourmet našao se među osam najboljih. Cilj mu je podizanje svijesti o alatima, inicijativama i projektima održivog turizma, dijeljenje najboljih praksi u održivom turizmu koje provode destinacije te jačanje peer-to-peer učenja i inovativnog razvoja turizma.

Tim povodom napravljena je i podijeljena posjetiteljima vjerojatno najveća hrvatska pogača sa čvarcima kao simbol slavonske gastronomije. Pogača je poziv svima na uživanje u okruženju prirode Šokačkog stana i bogatoj tradiciji i kulturi. Ukusna pogača je zamirisala prostor zagrebačke Arene i izmamila osmjehe na lice posjetitelja i izlagača.

Napravljena je u Vinkovcima, u okviru prezentacije slavonske svinjokolje i tradicionalnih gastronomskih proizvoda od slavonske svinje. Vjerojatno je ovo najveća slavonska pogača sa čvarcima u Hrvatskoj, ali i na svijetu – ako je vjerovati Google-u. Ovim simboličnim činom Vinkovčani su zaključili uspješno proveden projekt i započeli novu turističku priču najstarijeg kontinuirano naseljenog grada u Europi.

Za ovu nesvakidašnje veliku pogaču sa čvarcima dužine gotovo 2 metra i širine 60 centimetara kuhar Filip Zovkić trebao je čak 18 kilograma brašna, 8 litara mlijeka, 8 kilograma čvaraka, 600 grama kvasca, pola kilograma soli, 200 grama šećera, pola litre ulja, 30 grama papra i 10 jaja. Uz promociju projekta i brenda Eat Pannonia na sajmu su Slavonci predstavili i vino od meda –  medovinu, te premium rakije inače najpoznatije voćne kapi Slavonije i Srijema.

Tags:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.