Održana početna konferencija

Održana početna konferencija

U prostorijama PIK-ovog stana održana je početna konferencija projekta “Autentični gastronomski okus za održivi socio-ekonomski razvoj prekogranične regije” pod nazivom “Panonnia Gourmet” koji će Vinkovce obogatiti za gastronomski centar.

 

Cilj ovog projekta je razvijanje inovativne i integrirane turističke proizvode i promicanje regionalnog gurmanskog turizma stvaranjem zajedničkog brenda „Eat Pannonia“ za promociju novo razvijenih turističkih proizvoda kroz dva gastronomska centra u Vrdniku i Vinkovcima. Projekt je već počeo s administrativnim dijelom, a sada ulazi u fazu potrage izvođača radova te uređenja ovog prekrasnog prostora – od krova do opreme koja će biti dio centra.

 

„Ovo je jedna od ključnih stvari koje će doprinijeti razvoju turizma u Vinkovcima. Građane Vinkovaca čeka novi prostor gdje će moći doći uživati u prirodi, ali i učiti o našoj tradiciji i kulturi. Volimo se nazvati prijestolnicom tradicijske kulture, a ovo je nešto što će sigurno doprinijeti tome da svi koji dođu u grad mogu Vinkovce vidjeti i kroz gastronomski dio. Osim što ćemo ovdje propagirati našu kuhinju, dobit ćemo i jedno izletište koje će biti nadograđeno s projektom poučnih staza ove šume koja se sama naslanja na PIK-ov stan“, istaknuo je na današnjoj konferenciji gradonačelnik Ivan Bosančić te dodao kako je Grad prepoznao da turizam može postati jedan od osnovnih pokretača razvoja te se uključuje i podržava sve projekte vezane za turizam.

 

Uz Grad Vinkovce, Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA igrat će značajnu ulogu u povezivanju prehrambene industrije s turističkim sektorom. Uspostaviti će lokalne proizvodne sustave i uvesti brendiranje projektnog područja kao prepoznatljive kulinarske turističke destinacije temeljene na resursima i regionalnim specifičnostima, kulturnoj baštini i tradiciji, a odgovorna je i za obnovu i revitalizaciju Šokačkog stana i opremanje “Gourmet Centra”.

 

„Projekt se odnosi na obnavljanje PIK-ovog stana gdje će biti oformljena gourmet akademija, gdje će se provoditi edukacije vezane uz gourmet turizam, a s ciljem jačanja turizma u ovoj regiji, odnosno s ciljem mapiranja lokalnih resursa, autentične hrane ovog područja kako bi se promovirao i unaprijedio turizam“, pojasnila je Marina Hodak Domaćinović, voditeljica projekta.

Ukupna vrijednost projekta je 1.410.837,72 eura te je sufinanciran sredstvima EFRR I IPA II. Fondova Europske unije, u iznosu 917.044,49 eura ili 65%. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca do 15. prosinca 2021. godine, a glavni cilj je osnivanje dva Gourmet centra. Osim u Vinkovcima, jedan centar osvanut će i u Vrdniku u Srbiji, na čemu rade partneri iz Srbije Turistička organizacija općine Irig i Sveučilište Educons.

 

„Ova konferencija je vrlo značajan događaj za sve nas partnere. Ona nije samo prvi u nizu događaja koji ćemo uspješno realizirati u okviru ovog projekta, ona je obilježila službeni početak kreiranja zajedničke gastronomsko-turističke ponude koju naše prekogranično područje do sada nije imala. Pred nama je jedan veliki izazov, ali i sjajna suradnja koja će sigurno otvoriti i nove prilike“, rekla je Vladica Vojinović ispred Sveučilištea Educons.

Kako su pojasnili partneri na projektu, gastronomski turizam iskustveno je putovanje u gastronomsku regiju zbog rekreacije ili zabave, što uključuje posjete proizvođačima hrane, gastronomske festivale, poljoprivredna tržišta, kuharske revije i demonstracije, kušanje kvalitetnih prehrambenih proizvoda i ostale turističke aktivnosti vezane uz hranu.

 

Posljednjih godina gastronomski turizam znatno je porastao i postao jedan od najdinamičnijih i najkreativnijih segmenata turizma, stoga cilj ovog projekta nije samo razviti inovativne i integrirane turističke proizvode i promicati regionalni gastronomski turizam, nego i sveukupno povećati atraktivnosti prekogranične regije.

 

Konferenciju je svojim nastupom uveličala muška pjevačka grupa “Lipa” iz Vinkovaca koja je krajem prošle godine proslavila 35 godina djelovanja.

Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

No Comments

Post A Comment