Gourmet akademija – mjesto osjetilnog bogatstva

Gourmet akademija – mjesto osjetilnog bogatstva

U razdoblju od 23. do 25. veljače, na Šokačkom stanu u Vinkovcima održan je prvi ciklus gastronomskih radionica programa Gourmet Akademije, a u sklopu projekta „Pannonia Gourmet”. Kroz tri dana Sopotom se širio miris slavonske plate, lovačkog gulaša, pogačica sa čvarcima i jabuka u šlafroku koje je spravljalo ukupno 20 sudionika, 10 iz Novog Sada i 10 iz Vinkovaca.

Glavna svrha Gourmet akademije je povećanje kapaciteta domaćih pružatelja usluga i proizvoda u cilju rasta kvalitete turističkih i ugostiteljskih usluga u prekograničnoj regiji. Cilj je razvoj inovativnog i integriranog turističkog proizvoda kao i promicanje regionalnog enogastro turizma stvaranjem zajedničkog brenda „Eat Pannonia“. Akademija je platforma za razmjenu iskustava kao i za unaprjeđivanje znanja i vještina svih dionika uključenih u turizam i ugostiteljstvo. Program je bio namijenjen vlasnicima ugostiteljskih objekata, kako poslodavcima tako i njihovim zaposlenicima, vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i ostalim dionicima uključenima u turizam i ugostiteljstvo u regiji. Kroz programe poučavanja o gastronomiji i vinu polaznici su mogli primijeniti spajanje baštine sa svjetskim trendovima koristeći zdrave namirnice, a usvojena znanja i vještine će implementirati u svom budućem poslovanju.   Polazište je bilo u osnaživanju stručnih kompetencija dionika uključenih u turističko-ugostiteljski sektor kako bi djelovali proaktivno i inovativno i time osnažili organizacije u kojima djeluju.

„Kuhari mentori su nam otkrili neke svoje tajne, „začine” koje jelima daju posebnu aromu, a uz pomoć kojih ćemo proširiti naše znanje i nadograditi ovaj slavonski level kuhanja. Tko zna, možda nakon ovih radionica netko od nas osmisli novo jelo”, rekao nam je kuhar Filip Zovkić, jedan od sudionika današnje radionice koji je sa svojim kolegama iz brojnih ugostiteljskih objekata dobio jedinstvenu priliku naučiti nešto novo, kuhati autohtona jela te razmijeniti iskustva s kuharima iz susjedne Srbije.

Ova prekogranična suradnja će, napominje direktorica Agencije VIA, rezultirati kuhanjem hrvatskih autohtonih recepata, ali i promocijom domaćih OPG-ova i njihovih proizvoda koje će polaznici koristiti tijekom kuhanja. „Sudionici akademije kuhat će tradicijska jela na moderan način. Kuhari iz Hrvatske i Srbije pokazat će neke svoje recepte koji će biti prilagođeni našem području, a u travnju ćemo onda na završnoj konferenciji predstaviti sve recepte i jela koje smo radili tijekom ova tri ciklusa radionica”, pojasnila je Slipčević.

Koliko će ovakvi projekti doprinijeti razvoju prekograničnog gastro turizma zna i mentor kuhar iz Srednje strukovne škole Vinkovci Mario Janocik koji je na Šokačkom stanu prezentirao spravljanje lovačkog gulaša. „Luk, srnetina, junetina, svinjetina, gljive i začini su glavni sastojci, ali uz sve to jako je važna i ljubav prema jelu koji radimo. Potrebno je imati malo „šlifa”, a ja ću se potruditi sve to prenijeti na polaznike. Ovdje smo se upoznali s nekim dragim ljudima i razmijenili iskustva u pripremanju tradicionalnih domaćih jela”, rekao je Janocik.

Zahvaljujući europskim fondovima i prekograničnoj suradnji, Šokački stan postao je prostor u kojemu će naša djeca, zajedno s partnerima iz Novog Sada, vježbati, raditi i učiti nešto novo. Uz sve to, kazao je gradonačelnik Ivan Bosančić povodom početka akademije, bit će to i mjesto uživanja, opuštanja, ali i susreta s prošlošću grada Vinkovaca.

„Svi koji to budu htjeli imat će priliku ovdje nešto naučiti i tako dodatno razvijati naš turizam i gastronomiju te svijetu pokazati što sve imamo za ponuditi. Nadam se da ćemo i dalje razvijati ovaj projekt i kroz buduće suradnje s našim partnerima učiniti prostor Sopota i Šokačkog stana jednim izletištem za sve naše sugrađane, ali i sve one koji će doći u naše Vinkovce i uživati u gastronomiji, prirodi, u poučnim stazama i našoj povijesti”, poručio je Bosančić.

Uskoro nas očekuju i sljedeća dva ciklusa radionica Gourmet akademije koja će biti održana u Vrdniku u Srbiji.

Nove objave vezane za projekt možete pratiti  na Facebooku i Instagramu.

U nastavku pogledajte galeriju slika:

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.